poniedziałek, 29 września 2014

Kotlety jajeczne ze szpinakiem


W lodówce nagromadziła mi się duża ilość wiejskich jajek. Długo myślałam, co z nich zrobić, pomysłów dużo, ale nie każdy nadaję się dla nas wszystkich. I tak padł pomysł na kotlety jajeczne. Pomysł trafiony w dziesiątkę, bo wyszedł bardzo smaczny obiad. Idealny do jajek jest szpinak, dlatego też zrobiłam do tego jako dodatek pyszny szpinak z serem lazur i śmietaną. Coś innego i bardzo smacznego. Polecam

Składniki na kotlety:
6 jaj ugotowanych na twardo
szczypiorek
5-6 łyżek bułki tartej
2 jajka
sól
pieprz
płatki kukurydziane
olej do smażenia

Wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na drobną kostkę. Wsypujemy do miski i dodajemy surowe jajka. Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do miski i mieszamy. Dosypujemy bułkę tartą i wyrabiamy. Jak masa będzie jeszcze za luźna dosypujemy jeszcze bułkę. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na rumiany kolor.

Składniki na szpinak:
1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
ser lazur
5 łyżek słodkiej śmietany
ząbek czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odcedzamy z nadmiaru wody. Jeśli robimy szybki obiad i nie mamy czasu na to aby szpinak nam się rozmroził przed gotowaniem, wkładamy go na patelnie i przykrywamy pokrywką. Po rozmrożeniu szpinaku w ten sposób musimy odparować nadmiar wody. Do szpinaku dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę i ser. Mieszamy i czekamy do momentu, aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 10 min.

Podajemy kotleciki z gorącym szpinakiem. Duet idealny.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.