środa, 24 września 2014

Pieczone figi

Dlaczego figi? po pierwsze jest na nie sezon i kusza nas na wszystkich straganach, a po drugie wakacje spędzaliśmy w Bułgarii a figa to przecież tamtejszy przysmak. A, że z wakacji przywiozłam sobie również bułgarski ser kozi to przystawka idealna... figi, szynka parmeńska i ser kozi. Jak nie macie pomysłu na przystawkę to ta jest godna polecenia, a do tego szybka, smaczna i dobrze się prezentuje na stole. Do tego lampka czerwonego wina i sukces murowany.

Składniki:
4 dojrzałe figi
4 plastry szynki parmeńskiej
4 kawałki sera koziego
miód

Wykonanie:
Myjemy figi, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i przekrawamy je na krzyż uważając aby nie przeciąć owoców do końca. Lekko rozszerzamy przekrojone owoce i wkładamy w środek kawałki sera. Każdą figę owijamy plastrem szynki. Tak przygotowane figi wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy miodem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180' przez 20 min. Po upieczeniu  powstanie pyszny sos, którym przed podaniem warto polać figi.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.