Składniki na ciasto:
1 łyżeczka soli
120 ml oleju u mnie rzepakowy
ok 400 ml zagotowanej wody
* przyjmujemy, że szklanka ma 250 ml
Składniki na farsz:
1 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
2 marchewki
1 duża garść suszonych grzybów
4 śliwki suszone
sól
pieprz
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ewentualnie trochę cukru
Wykonanie ciasta:
Przesiewamy mąkę na sicie, dodajemy sól i olej. Wyrabiamy ciasto dolewając stopniowo gorącą wodę uważając żeby się nie oparzyć. Ja robię to starym sposobem podpatrzonym dawno temu. Na stolnicy łączę wszystko za pomocą noża a potem wyrabiam ręcznie. Ciasto trzeba wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki i stanie się bardzo elastyczne. Wkładamy ciasto do miski i przykrywamy wilgotną ściereczką żeby się nie wysuszało.
Wykonanie farszu:
Kapustę płuczemy dwukrotnie w wodzie. Grzyby zalewamy gorącą wodą aby się namoczyły. Kapustę kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Zalewamy kapustę wodą, dodajemy marchewkę, pokrojone drobno grzyby, śliwki suszone, liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy. Ja gotując kapustę nie przykrywam jej do momentu aż chwilę się będzie gotować, tę zasadę przekazała mi moja Mama mówiąc, że kapusta w pierwszym etapie gotowania nie powinna być przykryta, gdyż może stać się gorzka. Czy tak jest faktycznie, nigdy nie sprawdzałam, bo mocno wierzę w stare mądrości kuchenne.
Gdy kapusta będzie już miękka odlewamy wodę. Kroimy na drobną kostkę cebulę i szklimy ją na łyżce masła. Następnie dodajemy kapustę. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Ja osobiście lubię jak kapusta ma kwaśno słodki smak. Podsmażamy.
Lepimy pierogi:
Na stolnicę podsypujemy mąkę i wałkujemy kawałek ciasta, resztę ciasta nadal trzymamy pod przykryciem. Ciasto powinno być cienkie ale też nie za cienkie (ok 1 mm - 2 mm). Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli. Ulepione pierogi gotujemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na górę. Pamiętajmy, że do wody nie można wkładać dużo pierogów, gdyż mogą się nam posklejać.
Pierogi można podawać polane roztopionym masełkiem samym lub z dodatkiem podsmażonej cebuli, lub tak jak my lubimy najbardziej odsmażone na patelni.
Smacznie :)!
OdpowiedzUsuń