wtorek, 30 września 2014

Pyszna zupa koperkowa


Przyszła jesień więc zupy zaczynają królować w katarinkowej kuchni. Pomysł na tą zupę wpadł mi do głowy oglądając jeden z odcinków programów Ewy Wachowicz. Postanowiłam ugotować podobną zupę, chociaż nie byłabym sobą gdybym jej trochę nie zmodyfikowała.  Nigdy wcześniej nie robiłam zupy koperkowej, tym bardziej, że nie tolerowałam smaku koperku. Teraz im jestem starsza tym częściej używam kopru w swoich przepisach. Zupa wyszła delikatna w smaku, ale był wyczuwalny koperek może nawet lekki posmak anyżu. Wszyscy się zajadali i chociaż nie byłam przekonana czy będzie smakować ta potrawa to dziś już wiem, że przybył mi kolejny pewnik w naszym domowym menu. Teraz kiedy jeszcze mamy koper dostępny na straganach gorąco polecam spróbować tych smaków.

Składniki:
1 udko kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera lub 2 łodygi selera naciowego
1 mały por
3 ziemniaki
pęczek koperku
łodyga kopru wraz z kwiatostanem
sól
pieprz
śmietana 18%


Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok 2 litrów wody, wkładamy do niej umyte udko z kurczaka, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą. W tym czasie myjemy włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy na półplasterki, selera w drobną kostkę, pora w paseczki. Gdy mięso będzie już podgotowane wkładamy do nich warzywa i wcześniej umytą gałązkę kopru wraz z kwiatostanem. Gotujemy wszystko ok 15 min. Gdy warzywa będą już podgotowane wyjmujemy gałązkę kopru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Koper można usunąć z garnka wcześniej jeżeli nie chcemy za bardzo intensywnego smaku. Gdy ziemniaki będą już ugotowane dodajemy pokrojony drobno koperek. Zupę podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i doprawianą świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego







2 komentarze:

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.