sobota, 2 sierpnia 2014

Rukola z arbuzem i fetą

Sałatka podpatrzona na blogu Jest Smak, troszkę zmodyfikowana. Chociaż na pierwszy rzut oka połączanie sera fety z arbuzem i rukolą wydaje się abstrakcyjne to wychodzi idealna kompozycja smaków. Lekko gorzki smak rukoli, ze słodkim i soczystym arbuzem oraz słonym smakiem sera to idealne połączenie. Polecam każdemu kto lubi tak jak ja tego typu sałatki. U mnie było idealne drugie śniadanie ale sałatka jest na tyle ciekawa w smaku i super wygląda, że nadaje się na spotkania z przyjaciółmi.

Składniki:
ok 15 kulek arbuza
rukola
pół kostki sera feta
pół czerwonej cebuli
uprażone pestki słonecznika
sok z 1 cytryny
łyżka miodu

Wykonanie:
Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Z arbuza za pomocą specjalnej łyżeczki robimy kuleczki i dokładamy je do miski. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i dokładamy do sałatki. Ser feta kroimy na kostkę, cebulę na piórka i dokładamy do reszty składników.  Z soku z cytryny i miodu robimy sos i mieszamy z sałatką, od razu podajemy.
Smacznego






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.