środa, 13 sierpnia 2014

Kluseczki z serka waniliowego


Te kluseczki to kolejny smak i wspomnienie mojego dzieciństwa. Z reguły robione przez mamę na śniadanie lub na tak zwane zachcianki. Po dziś dzień uwielbiam te kluseczki i często je robię już u siebie w domu. Idealna potrawa dla wielbicieli klusków leniwych i wszystkich mącznych dań. Czasami nie zdajemy sobie nawet sprawy, że dosłownie kilka składników składa się na tak pyszną potrawę.

Składniki:
1 serek homogenizowany u mnie serek z krówką ROLMLECZ
ok 5 łyżek mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru
sól

Wykonanie:
W garnku gotujemy wodę i lekko ją solimy. Przekładamy do miski serek i wbijamy do niego jajko, mieszamy do połączenia składników. Do serka z jajkiem dodajemy mąkę po jednej łyżce i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta, średnio gęstego. Gdy woda się zagotuje za pomocą dużej łyżki wkładamy kluski do wody. Kluseczki po ugotowaniu zwiększą swoją objętość. Gotujemy ok 6 min. Wyznacznikiem jest to, że kluseczki wypłyną na wierzch, po czym gotujemy jeszcze ok 2-3 min. W czasie gdy kluseczki się gotują roztapiamy masło na patelni po czym smażymy na nim bułkę tartą do uzyskania rumianego koloru. Wyjmujemy kluseczki na talerz, dokładnie odsadzając je z wody. Polewamy bułką tartą i posypujemy cukrem.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.