wtorek, 5 sierpnia 2014

Makaron z serkiem mascarpone, kurczakiem i kurkami


Kurki nadal dostępne są na straganach więc trzeba korzystać z tego jak długo tylko się da, dlatego dziś u nas makaron z kurczakiem i kurkami. Miał być inny sos, ale w lodówce znalazłam serek mascarpone więc postanowiłam go dodać do sosu. Co z tego wyszło? potrawa, którą warto wypróbować, bo obiad był naprawdę pyszny. Kremowy sos w połączeniu z soczystymi kawałkami kurczaka, moimi ulubionymi grzybami i lekko kwaskowatym smakiem pomidorów suszonych do tego makaron, dla mnie połączenie idealne... Obiad, który powstał w 30 min.

Składniki:
1 filet kurczaka
250 g kurek
6 pomidorów suszonych
cebula
serek mascarpone
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
sól
pieprz
natka pietruszki
makaron

Wykonanie:
Kurki myjemy tak jak opisałam to już wcześniej. Cebulę kroimy na drobną kosteczkę i szklimy ją na rozgrzanym maśle. Umyty filet z kurczaka kroimy na drobną kostkę i podsmażamy chwilę na oleju, pamiętając, że długie smażenie spowoduje, iż kurczak nie będzie soczysty. Pomidory kroimy w paski. Do cebuli dodajemy umyte wcześniej grzyby i dusimy je ok 10 min. Następnie dodajemy do nich usmażonego kurczaka i pomidory i serek mascarpone. Dusimy wszystko ok 5 min. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą, chociaż ta druga może być niepotrzebna, ponieważ kurki po czyszczeniu mogą być już wystarczająco słone. Ulubiony makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.