piątek, 8 sierpnia 2014

Faszerowane pomidory

Sezon na pomidory w pełni. Teraz są one najsmaczniejsze, słodkie, soczyste i mięsiste. Dlatego dzisiaj propozycja na pomidory inaczej. Faszerowane, podawane na ciepło. Pyszne i sycące danie, którym możecie poczęstować gości a gwarantuję, że każdemu będą smakować. My je bardzo lubimy i nawet nasz Maluszek zjadł jednego pomidora ze smakiem.



Składniki 

4 duże dojrzałe malinowe pomidory
1 torebka ryżu
15 zielonych oliwek
2  duże pieczarki
4 kawałki sera lazur
0,5 cebuli
1 łyżka masła
sól
pieprz
koperek
natka pietruszki


Wykonanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak aby po ugotowaniu nie był za miękki. Gotowy ryż wsypujemy do miski. Pomidory myjemy i odcinamy górną jego część razem z szypułką. Za pomocą łyżeczką do robienia kulek z owoców, drylujemy środek. Miąższ drobno kroimy i dodajemy do ryżu. Pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki i razem z posiekaną cebulą dusimy na łyżce masła. Gdy będą uduszone dokładamy do miski. Kroimy w plasterki  oliwki, siekamy koperek i pietruszkę. Nie umiem powiedzieć ile tych ziół, gdyż każdy powinien zrobić to wedle swoich upodobań. U mnie wyszło po garści posiekanego koperku i pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tak gotowy farsz wkładamy do przygotowanych wcześniej pomidorów, na wierzchu każdego pomidora układamy po kawałku sera pleśniowego i zamykamy go 'kapelusikiem' z odciętej góry pomidora. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180' z funkcją góra/dół przez 30-40 min, do momentu, aż pomidory będą miękkie.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.