piątek, 10 października 2014

Kluski kładzione z dyni i ziemniaków

Pyszne kluseczki, które zrobiłam z myślą o moim synku. Polałam je masłem cynamonowym. Były słodki i puszyste a smak cynamonu idealnie komponował się z dynią i ziemniakami. Był to strzał w dziesiątkę, bo zjadł bez grymaszenia i dopominał się o jeszcze. Jak koś szuka pomysłu na wykorzystanie dyni i ziemniaków, które na przykład zostały mu z wczorajszego obiadu, to podaję przepis idealny.

Składniki: 
1-2 średni ziemniaki 
0,5 szklanki ugotowanej dyni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki masła
0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
Myjemy dokładnie ziemniakai i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Dynie obieramy, kroimy w kosteczkę i wkładamy do garnka. Do dyni dolewamy trochę wody i dusimy ją do miękkości. Po ugotowaniu dynię i ziemniaki studzimy. Obieramy ziemniakai ze skórki i wkładamy do miski gdzie za pomocą blendera ucieramy na masę. Powinna wyjść jednolita i lepiąca się masa. Następnie dokładamy dynię i znowu ucieramy. Gdy wszystkie warzywa będą już połączone i zmiksowane dodajemy do nich jajko i pozostałę składniki. Mieszamy dokładnie. W garnku gotujemy wodę i lekko ją solimy. Kładziemy kluseczki łyżką na wrzącej wodzie. Czekamy aż wypłyną i gotujemy je jeszcze ok 3-4 min. W tym czasie roztapiamy masło, zdejmujemy szumowiny i dosypujemy cynamon. Ugotowane kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, polewamy masłem i posypujemy z cukrem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.