środa, 8 października 2014

Racuszki z dyni


Kolejne pyszne i puszyste racuchy, różniące się diametralnie od tych tradycyjnych, bo na bazie dyni. Wyszły bardzo smaczne, słodkie z wyczuwalną nutą imbiru i cynamonu. Bardzo jesienne i rozgrzewające. Znikały szybciutko z talerza co jeszcze bardziej przemawia za tym, że koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Kolejna udana improwizacja z dynią w roli głównej.


Składniki:
ok 40 dkg dyni
12 łyżek mąki orkiszowe lub pszennej
0,5 opakowania świeżych drożdży
6 łyżeczek cukru
2 jajka
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru w proszku
sól
olej
cukier puder




Wykonanie:
Dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wkładamy ją do garnka i podlewamy małą ilością wody. Dusimy do uzyskania puree i odparowania płynu. Studzimy. Drożdże mieszamy z cukrem do całkowitego ich rozpuszczenia, podsypujemy 1 łyżeczką mąki i zostawiamy aby sprawdzić czy pracują. Dodajemy do wystudzonej dyni jajka, mąkę i  mieszamy. Dolewamy drożdże, cukier, cynamon i imbir, mieszamy do połączenia składników. Zostawiam do momentu aż ciasto wyrośnie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy racuchy na rumiany kolor. Za pomocą ręcznika papierowego odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.