Szukacie pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie lub kolacje? oto i on! Pasta z suszonych pomidorów. Osobiście takie pomidory uwielbiam, dodaje je do sosów, past, kanapek i wszystkich potraw, do których można je użyć. Pasta robi się ekspresowo a uczta jest gwarantowana. Do tego podałam pyszne pieczywo razowe i świeże warzywa, ale sprawdziłaby się z ciepłymi tostami bądź grzankami. Gorąco wszystkim polecam.
Składniki:
12 suszonych pomidorów z zalewy
1/4 małej cebuli
1 mały słoik zielonych oliwek
pęczek koperku
sok z cytryny
pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Pomidory wyjmujemy z zalewy i obsuszamy je w ręczniku papierowym. Oliwki wyjmujemy z zalewy. Do blendera wkładamy cebulę, pomidory, oliwki i koper ale bez łodyg. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dodajemy kilka kropel cytryny. Blendujemy do momentu uzyskania jednolitej pasty. I gotowe!!! Sól jest w tym przepisie zbędna, gdyż pomidory i oliwki są już wystarczająco słone.
Smacznego!!!
Spróbuję. Bo wyglada na mało pracy.
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz suszone pomidory i intensywny smak zielonych oliwek to spróbuj koniecznie, bo pracy 10 minut a na talerzu zawsze coś innego.
Usuń