poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Jagódki na problemy żołądkowe


Czas i pora na uzupełnianie półek w piwnicy. Stare zapasy już dawno zjedzone więc musimy zapełnić piwnicę na zimę. Dzisiaj w roli głównej jagody takie jaki trzeba mieć zawszę pod ręką jak ma się małe dziecko w domu. Idealne na problemy żołądkowe. Sok leczniczy i do tego bardzo smaczny. Sok można użyć również jako dodatek do budyniu czy kiślu. Ja z takiego soku robię również sama kisiel lub galaretkę dla swojego synka. Owoce natomiast można zjeść z chlebem albo użyć jako dodatek do deserów. Jak widzicie zastosowań jest wiele więc warto poświęcić chwilę i takie jagody sobie przygotować.
Mi z 2 litrów jagód wyszło 8 małych słoiczków.

Składniki:
2 litry jagód
0,5 kg cukru
0,5 litra wody

Wykonanie:
Zaparzamy słoiki i nakrętki w gorącej wodzie i odstawiamy do wysuszenia. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Do słoiczków układamy jagody tak aby zostało nam jeszcze trochę miejsca, ponieważ jagody puszczą sok. Zalewamy jagody gorącym syropem cukrowym i zakręcamy tylko nie do końca. Duży garnek wykładamy ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy. Wkładamy słoiczki do wrzątku i gotujemy 7 min. Wyjmujemy słoiki i dokręcamy zakrętki, pamiętając, że prawidłowo jest zamknięty, gdy wieczko jest wklęsłe. Sprawdzamy czy sok nam nie wycieka i odstawiamy do góry wieczkiem. Gdy słoiczki wystygną spokojnie można odstawiać na półki spiżarni, żeby czekały na odpowiedni moment.
Smacznego



1 komentarz:

  1. Jagody to moja trauma z dzieciństwa. Chodziliśmy kiedyś z mamą do lasu i chyba nie muszę pisać, jak nudnym było zebranie dwóch wiaderek tak małych owoców ;D Z ich jedzeniem nie było już problemu :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.