sobota, 26 lipca 2014

Jajecznica z kurkami

Sezon na kurki jest w pełni a to przecież moje ulubione grzyby. Uwielbiam je w każdym wydaniu a jednym z nich to pyszne śniadanie w postaci jajecznicy. A że mamy sobotę i cała rodzina w domu to pomysł na śniadanie idealny. Jajecznica była przepyszna.

Składniki na 2 porcje:
200 g kurek
0,5 małej cebuli
u nas 6 malutkich jajek
szczypiorek
łyżka masła
sól
pieprz

Wykonanie:
Rozpuszczamy na patelni masło i na rozgrzanym dusimy drobno posiekaną cebulkę. Kurki myjemy i kroimy na mniejsze części. Grzyby dokładamy na patelnie i podsmażamy. Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy do usmażonych grzybów. Smażymy jajecznicę do momentu, aż jajka będą odpowiednio ścięte, tutaj już jest kwestia indywidualna, bo każdy lubi jajecznicę inaczej wysmażoną, my lubimy średnio ściętą. Posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakuje z kromką chleba żytniego.
Smacznego


Praktyczne porady:
Pewnie nie jeden z Was ma problem z czyszczeniem kurek. Kurki smaczne ale niestety są pracochłonne w czyszczeniu jeśli nie ma się na to idealnego sposobu. Jeśli macie problem to zagotujcie wodę, włóżcie kurki do miski, wsypcie łyżkę soli i zalejcie wrzątkiem. Kurki wypłyną na wierzch a brud opadnie. Jeśli jeszcze nie oczyści się grzybów trzeba płukanie powtórzyć. Kurki po płukaniu są nadal jędrne. Trzeba jednak pamiętać o tym, że po takim czyszczeniu do przyprawiania używamy mniej soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.