piątek, 1 sierpnia 2014

Polędwiczki wieprzowe


Bardzo lubię polędwiczki, ponieważ bardzo szybko się je przyrządza i są smacznym mięsem. Sposobów na jej podanie jest tyle ile kucharek. Tak zrobione polędwiczki pierwszy raz przyrządziła kiedyś na obiad nasza Mama i od tamtej pory zagościła ona u nas  i przepis poszedł już w świat. Zaletą tej potrawy jest to, że po 40 min możemy jeść już pyszny obiad. Polędwiczka w takim wykonaniu jest bardzo soczysta i smaczna.

Składniki na 2 porcje:
1 polędwiczka
4 plasterki boczku wędzonego
4 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
masło
pieprz
sól
oregano

Wykonanie:
Myjemy mięso i suszymy go papierowym ręcznikiem. Na folię aluminiową układamy plastry szynki na to plastry boczku. Doprawiamy polędwiczkę solą, pieprzem i suszonym oregano. Układamy mięso na plastry wędlin. Na wierzch kładziemy kilka wiórek masła i owijamy mięso plastrami wędlin. Zawijamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'. Mięso pieczemy 30 min. Po wyjęciu zostawiamy na ok 5 min i kroimy na porcję. Idealnie smakuje z ziemniakami, kaszą. U nas podana była z fasolką szparagową prosto z działki.
Smacznego

1 komentarz:

  1. Pyszne polędwiczki, dziś zrobiłam na obiad, smakowało i małym i dużym :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.