poniedziałek, 6 października 2014

Pyszne ciasto z dynią

Zaczynam nową przyjaźń, to znaczy ja i dynia. Już mam dla Was kilka ciekawych i smacznych przepisów. Zawszę jakoś się obawiałam tych smaków i kombinacji z tym sezonowym warzywem i jak się okazało niepotrzebnie, a wręcz śmiem twierdzę, że bardzo dużo straciłam. Dynia zawszę kojarzyła mi się z jesienną kuchnią mojej babci, w której to co rok pojawiała się ogromna dynia i była przyrządzana tradycyjnie w occie a pestki były suszone na kaloryferze. Okazało się jednak, że dynia jest o wiele bardziej wszechstronnym warzywem. Ma wyrazisty i słodki smak, idealnie nadaje się do wypieków, przetworów i dań obiadowych. Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto, opartego na moim starym przepisie na ciasto marchewkowe, zamieniłam tylko marchew na dynie... Ciasto wyszło puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.


Składniki:
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
2 szklanki startej dyni
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
orzechy włoskie
żurawina




Wykonanie:
Dynię obieramy i ścieramy ją na drobnej tarce. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian olej z mąką i miksujemy. Następnie dodajemy startą dynię i miksujemy dalej. Do masy wsypujemy cynamon, proszek do pieczenie, sodę i sól, ponownie miksujemy. Dodajemy bakalie. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180'.
Smacznego


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pani Magdaleno ja też już jestem ogromną fanką tego ciasta.

      Usuń
  2. Też kiedyś miałam wspomnienia tylko dyni w occie, brrr... A później odkryłam jej możliwości, i dzisiaj sobie nie wyobrażam nie mieć dyni w kuchni jesienią :)
    Ciacho wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin tak jak już pisałam wyżej tak samo dobrze smakuje jak wygląda. Ja w tym roku też na tyle pokochałam dynię, że stosuje ją w różnych wariacjach :)
      Zapraszam ponownie do mojego królestwa.

      Usuń
  3. Dziękuję Kingo, równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.