piątek, 26 września 2014

Racuszki z kaszy jaglanej


Kolejne super danie, pyszne i sycące a do tego nie uczulające mojego Malucha. Dla tych co uważają, że nie lubią kaszy jaglanej, przepis idealny, bo kaszy w nim nie czuć. Do tego wszystkiego to zdrowsza odmiana racuchów drożdżowych. Polecam, bo placuszki wyszły bardzo smaczne, chrupiące i szybko zniknęły z talerza.

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
ok 1 szklanka mleka ryżowego
2 łyżeczki suchych drożdży
cukier waniliowy
cukier do smaku
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki orkiszowej białej
olej z pestek winogron

Wykonanie:
Gotujemy kaszę jaglaną w proporcji jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy mleko ryżowe i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodajemy cukier waniliowy, mąki, drożdże i ewentualnie cukier do smaku. Jeżeli masa będzie za gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka. Gęstością masa powinna przypominać tradycyjne ciasto na placuszki drożdżowe. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Racuszki podajemy same lub z dodatkiem ulubionych konfitur bądź cukru pudru. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Jeśli nie jesteście przekonani do użycia innych mąk niż tradycyjna mąka pszenna i nie musicie z diety wykluczać pszenicy, można do tego przepisu użyć mąki pszennej. Podobnie sprawa się ma do mleka, idealnie do tego przepisu pasuje mleko krowie. Proponuje jednak kombinować z przepisami i półproduktami, czasami wchodzimy w rutynę w gotowaniu i omijają nas różne ciekawe smaki i możliwości.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.