piątek, 1 sierpnia 2014
Polędwiczki wieprzowe
Bardzo lubię polędwiczki, ponieważ bardzo szybko się je przyrządza i są smacznym mięsem. Sposobów na jej podanie jest tyle ile kucharek. Tak zrobione polędwiczki pierwszy raz przyrządziła kiedyś na obiad nasza Mama i od tamtej pory zagościła ona u nas i przepis poszedł już w świat. Zaletą tej potrawy jest to, że po 40 min możemy jeść już pyszny obiad. Polędwiczka w takim wykonaniu jest bardzo soczysta i smaczna.
Składniki na 2 porcje:
1 polędwiczka
4 plasterki boczku wędzonego
4 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
masło
pieprz
sól
oregano
Wykonanie:
Myjemy mięso i suszymy go papierowym ręcznikiem. Na folię aluminiową układamy plastry szynki na to plastry boczku. Doprawiamy polędwiczkę solą, pieprzem i suszonym oregano. Układamy mięso na plastry wędlin. Na wierzch kładziemy kilka wiórek masła i owijamy mięso plastrami wędlin. Zawijamy szczelnie folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'. Mięso pieczemy 30 min. Po wyjęciu zostawiamy na ok 5 min i kroimy na porcję. Idealnie smakuje z ziemniakami, kaszą. U nas podana była z fasolką szparagową prosto z działki.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne polędwiczki, dziś zrobiłam na obiad, smakowało i małym i dużym :-)
OdpowiedzUsuń