Składniki:
400 g szynki wieprzowej
pół papryki czerwonej
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
7 pieczarek
1 cebula
2 listki laurowe
sól
pieprz
1 łyżka mąki pszennej
olej z pestek winogron
kasza gryczana
Wykonanie:
Mięso myjemy i kroimy je na drobne kawałki. Suszymy je ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso. Warzywa myjemy i kroimy. Marchewkę, cebulę, paprykę i seler w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Po usmażeniu kawałki mięsa wkładamy do garnka a patelnie deglasujemy czyli na patelnie wlewamy wodę i za pomocą drewnianej łopatki zeskrobujemy wszystkie smaki z mięsa i wlewamy płyn do garnka. Suszymy patelnie, wlewamy małą ilość oleju i obsmażamy każde warzywa oddzielnie po czym dodajemy je do mięsa. Gdy wszystkie warzywa znajdą się już w garnku dolewamy wodę, dodajemy liść laurowy, doprawiamy gulasz solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez ok 1. Gdy mięso będzie miękkie gulasz jest gotowy do jedzenia. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną ale można podać go z ziemniakami, innymi kaszami albo ryżem. My zjedliśmy go z kaszą gryczaną i pyszną surówką z kiszonej kapusty. Smaczny i bardzo jesienny obiad.
Smacznego
Fantastycznie to wygląda - ostatnio dawno jadłam taki gulasz i myślę, że czas najwyższy to zmienić :)
OdpowiedzUsuń