czwartek, 7 sierpnia 2014

Placuszki z cukinii


Bardzo lubię cukinię. Jest to fajna baza do wielu smacznych potraw. Te placuszki zrobiłam pierwszy raz w tamtym roku i tak nam posmakowały, że wracają do nas w sezonie dość często. O dziwo nasz mały domownik również je polubił. Przepis należy do tych szybkich i prostych. Efekt końcowy taki, że placuszki znikają bardzo szybko z talerzy. Jest to jedna z tych potraw, które smakują najlepiej na to ciepło, ale u nas nigdy nie ma szans, żeby zostało coś na tak zwane potem.

Składniki:
2 małe cukinie
2 jajka
0,5 kostki sera feta
koperek wg uznania
ok 6 łyżek mąki
olej winogronowy
pieprz
jogurt grecki

Wykonanie:
Myjemy i obieramy cukinię a następnie ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Siekamy koperek i dodajemy do cukinii. Wbijamy następnie jajka, ser feta pokrojony w kostkę i mąkę, mieszamy wszystkie składniki. Jeśli ciasto będzie za luźne, dodajemy jeszcze mąkę. Konsystencja ciasta nie może być za bardzo rzadka. Można dodać pieprz, chociaż ja osobiście go nie dodaję, ze względu na mojego synka. Sól w tym przepisie jest zbędny, ponieważ ser feta jest już wystarczająco słony. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Placki będą nam się smażyć dobrze jak będzie rozgrzany mocno tłuszcz. Po usmażeniu odsączamy placuszki na ręczniku papierowym. Podajemy z łyżką jogurtu greckiego.
Smacznego




1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie.... Aż ślinka cieknie....

    OdpowiedzUsuń

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.