Mi z 2 litrów jagód wyszło 8 małych słoiczków.
Składniki:
2 litry jagód
0,5 kg cukru
0,5 litra wody
Wykonanie:
Zaparzamy słoiki i nakrętki w gorącej wodzie i odstawiamy do wysuszenia. Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę, zagotowujemy. Do słoiczków układamy jagody tak aby zostało nam jeszcze trochę miejsca, ponieważ jagody puszczą sok. Zalewamy jagody gorącym syropem cukrowym i zakręcamy tylko nie do końca. Duży garnek wykładamy ściereczką, zalewamy wodą i gotujemy. Wkładamy słoiczki do wrzątku i gotujemy 7 min. Wyjmujemy słoiki i dokręcamy zakrętki, pamiętając, że prawidłowo jest zamknięty, gdy wieczko jest wklęsłe. Sprawdzamy czy sok nam nie wycieka i odstawiamy do góry wieczkiem. Gdy słoiczki wystygną spokojnie można odstawiać na półki spiżarni, żeby czekały na odpowiedni moment.
Smacznego
Jagody to moja trauma z dzieciństwa. Chodziliśmy kiedyś z mamą do lasu i chyba nie muszę pisać, jak nudnym było zebranie dwóch wiaderek tak małych owoców ;D Z ich jedzeniem nie było już problemu :D
OdpowiedzUsuń