250 g ryżu ARBORIO
250 ml wytrawnego białego wina
0,5 l bulionu warzywnego
1 szalotka
2 małe cukinie
1 szklanka ugotowanej dyni
10 pieczarek
pół piersi kurczaka
3 łyżki masła
parmezan
olej z pestek winogron
sól
pieprz
świeży tymianek
Wykonanie:
Kroimy na półplasterki cukinię, pieczarki w plasterki, pierś kurczaka w drobną kostkę, cebulę drobno siekamy. Dynię wcześniej kroimy na małe kawałki, dolewamy do niej trochę wody i gotujemy do miękkości i odparowania wody. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i obsmażamy oddzielnie wszystkie składniki. Pierś kurczaka w momencie obsmażania solimy i pieprzymy. Gdy wszystkie dodatki będą już gotowe na głębokiej patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i wrzucamy ryż. Obsmażamy do momentu, aż wszystkie ziarenka staną się szkliste. Następnie dolewamy do ryżu wino i tymianek, mieszając czekamy, aż ryż wypije cały płyn. W chwili kiedy ryż wchłonie wino dolewamy bulion warzywny. Czynność tą powtarzamy do momentu, aż ryż będzie miękki. Gdy ryż zmięknie odparowujemy bulion, dodajemy wszystkie warzywa i kurczaka, dodajemy masło i ścieramy parmezan, mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Mieszając czekamy chwilę do momentu, aż wszystkie składniki się zagrzeją. Podając pamiętajmy o posypaniu świeżo startym parmezanem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.