Te zapiekanki zrobiłam pierwszy raz jako nastolatka. Idealnie nadają się jako dodatek do zimnego piwa np. na męskie spotkanie albo dobry mecz w telewizji. Z dodatkami można szaleć i zmieniać je zależnie od tego na co mamy w danej chwili ochotę. Można użyć różnych serów pleśniowych lub żółtych, wędlin lub kiełbas, ale najważniejszy w tym przepisie jest sos, który daje niepowtarzalny smak. Zapiekanki te kojarzą mi się z moim rodzinnym domem. Tym razem zrobiłam je z szynką, chorizo i parmezanem, bo tylko to znalazłam w lodówce. Istotne w tym przepisie jest pieczywo, decydując się na zrobienie tej przekąski koniecznie musicie kupić tradycyjny biały chleb.
Składniki na sos:
1 szalotka
przecier pomidorowy (u mnie własnej produkcji)
sól
pieprz
ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (lub według uznania)
olej z pestek winogron
Pozostałe składniki:
biały chleb
ulubiona wędlina - u mnie szynka i chorizo
ser parmezan
Wykonanie:
Kroimy drobno szalotkę i czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulkę oraz czosnek. Gdy będzie już szklista dodajemy przecier, ja dodałam słoik po dżemie. Gdy nie macie swojego idealny będzie taki przecier dostępny w kartoniku. Dosypujemy wszystkie przyprawy i redukujemy sos czyli gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. W tym czasie kroimy chleb, rozgrzewamy piekarnik do 180' i podpiekamy kromki. Chleb musi być chrupiący inaczej sos wsiąknie później nam w pieczywo. Kroimy wędliny na plasterki lub paseczki. Ser ścieramy na tarce. Gdy chleb będzie już chrupiący, a sos gęsty nakładamy sos na grzanki, posypujemy wędliną i serem. Zapiekamy ponownie w piekarniku ok 10 min. Dobrze smakuje z kuflem zimnego piwa.
Smacznego
Bardzo lubię takie zapiekani, są pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.