czwartek, 9 października 2014
Sok z aronii
Będąc na zakupach na naszym ryneczku zobaczyłam aronie i tak od razu powstał pomysł na sok. I nie planując wracałam do domu z 3 kg aronii. Sok z aronii jest bardzo zdrowy i idealnie nadaje się na jesienno zimowe herbaty z sokiem. Aronia ma cierpki smak, który starałam się ukryć dodając sok z cytryny. Na zrobienie soku potrzeba trochę czasu, ale warto go poświęcić dla przyjemności jaką daje nam jego smak. Polecam.
Składniki:
3 kg aronii
3 cytryny
2 kg cukru
2 litry wody
Wykonanie:
Owoce aronii dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych nieczystości. Wsypujemy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy owoce popękają (u mnie to trwało ok godziny). Zostawiamy sok, aby owoce jak najwięcej oddały swojego naturalnego smaku. Ja zostawiłam garnek ze swoją zawartością na całą noc. Odcedzamy sok i w miarę możliwości wyciskamy z owoców jak najwięcej soku. Niektórzy gniotą owoce za pomocą tłuczka do ziemniaków i wyciskają je potem przez gazę. Ja natomiast wygniotłam dokładnie je za pomocą sitka o drobnych oczkach. Przelewamy sok ponownie do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryn. Doprowadzamy sok do wrzenia, mieszając aby cukier się rozpuścił. W tym czasie myjemy i wyparzamy słoiki. Przelewamy gorący sok do słoików, zakręcamy je i wekujemy ok 8 min. Następnie ponownie dokręcamy słoiki i ustawiamy do góry dnem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
chciałabym mieć taki sok zimą w piwniczce :)
OdpowiedzUsuńLeno nic straconego jeszcze można kupić aronie..
Usuń