Zaczynam nową przyjaźń, to znaczy ja i dynia. Już mam dla Was kilka ciekawych i smacznych przepisów. Zawszę jakoś się obawiałam tych smaków i kombinacji z tym sezonowym warzywem i jak się okazało niepotrzebnie, a wręcz śmiem twierdzę, że bardzo dużo straciłam. Dynia zawszę kojarzyła mi się z jesienną kuchnią mojej babci, w której to co rok pojawiała się ogromna dynia i była przyrządzana tradycyjnie w occie a pestki były suszone na kaloryferze. Okazało się jednak, że dynia jest o wiele bardziej wszechstronnym warzywem. Ma wyrazisty i słodki smak, idealnie nadaje się do wypieków, przetworów i dań obiadowych. Dziś zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto, opartego na moim starym przepisie na ciasto marchewkowe, zamieniłam tylko marchew na dynie... Ciasto wyszło puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.
Składniki:
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
2 szklanki startej dyni
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
orzechy włoskie
żurawina
Wykonanie:
Dynię obieramy i ścieramy ją na drobnej tarce. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy na przemian olej z mąką i miksujemy. Następnie dodajemy startą dynię i miksujemy dalej. Do masy wsypujemy cynamon, proszek do pieczenie, sodę i sól, ponownie miksujemy. Dodajemy bakalie. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180'.
Smacznego
CIASTO Z DYNIĄ- UWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńPani Magdaleno ja też już jestem ogromną fanką tego ciasta.
UsuńTeż kiedyś miałam wspomnienia tylko dyni w occie, brrr... A później odkryłam jej możliwości, i dzisiaj sobie nie wyobrażam nie mieć dyni w kuchni jesienią :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda cudnie :)
Gin tak jak już pisałam wyżej tak samo dobrze smakuje jak wygląda. Ja w tym roku też na tyle pokochałam dynię, że stosuje ją w różnych wariacjach :)
UsuńZapraszam ponownie do mojego królestwa.
Dziękuję Kingo, równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuń