Składniki na ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki mąki
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru pudru
Składniki na masę:
250 ml śmietanki 30%
opakowanie serka mascarpone
cukier waniliowy
wydrylowane wiśnie
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 180'. Ubijamy białka na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do tak ubitej piany dodajemy żółtka i nadal miksujemy. Następnie dodajemy partiami po łyżce mąki, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy z pianą. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blachę z piekarnika, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto ok 12-15 min uważając, żeby ciasto nie było za bardzo wypieczone, gdyż przy skręcaniu rolady ciasto nam może popękać. Gdy biszkopt się upiecze, szybko wyjmujemy go z piekarnika, układamy na ściereczkę i zwijamy. Tak zwinięte ciasto odkładamy do wystudzenia. Drylujemy wiśnie. Następnie w misce ubijamy serek mascarpone ze śmietanką i cukrem waniliowym. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na biszkopcie, wykładamy na krem wiśnie i zwijamy roladę. Roladę zawijam w folię aluminiową i zostawiam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem można roladę obsypać cukrem pudrem, albo oblać polewą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.