Bardzo lubię orzechowy smak rukoli, która idealnie komponuje się ze smakiem gruszki, owoców i sera pleśniowego typu lazur. Dziś natomiast pokażę Wam równie smaczną kombinację smaków. Niestety gruszki w syropie skończyły się w moich domowych zapasach a do piwnicy było mi nie po drodze, dlatego dziś dodatkiem była marynowana cukinia, która smakiem jest podobna do gruszek w zalewie. Kolejny przykład na to, że warto eksperymentować w kuchni, bo często wychodzą potrawy do których chętnie wracamy.
Składniki:
rukola
marynowana cukinia
suszona żurawina
prażone orzech włoskie
Wykonanie:
Myjemy i wkładamy do miski rukolę. Na patelni prażymy orzechy włoskie i odstawiamy do wystudzenia. Do rukoli dokładamy cukinię, orzech i żurawinę. Polewamy kilkoma łyżkami zalewy z cukinii. Mieszamy i wykładamy na talerze. Jeśli nie posiadacie marynowanej cukinii można zamienić ją na gruszki w zalewie. Jeśli sałatka ta nie będzie dodatkiem do obiadu a będziecie ją jeść samą warto dodać do niej ser pleśniowy typu lazur, smaki idealnie się łączą.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.