poniedziałek, 21 lipca 2014

Sałatka z roszponki, melona i arbuza

Był już szpinak, była rukola to teraz czas na roszponkę. Roszponka jak dla mnie w smaku przypomina liście sałaty chociaż ma trochę bardziej wyrazisty smak. Sałatka powstała pod wpływem chwili i tzw przeglądu lodówki. Potrzebowałam dodatku do pstrąga i tak oto znowu wyszło coś pysznego. Słodki i soczysty arbuz w połączeniu z równie pysznym melonem, pestkami słonecznika i pysznym sosem genialnie komponował się ze smakiem ryby. Sałatka jest naprawdę godna polecenia.
Składniki:
roszponka
ok. 10 kulek arbuza
ok. 10 kulek melona
uprażone pestki słonecznika
miód
sok z cytryny


Wykonanie:
Myjemy roszponkę i wkładamy do miski. Na patelni prażymy pestki słonecznika i odstawiamy do wystudzenia. Z arbuza i melona specjalną łyżeczką robimy kuleczki i wkładamy je do miski. W oddzielnym naczyniu robimy sos z miodu i soku z połówki cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewamy sosem sałatkę i posypujemy pestkami słonecznika. Trzeba jednak pamiętać, żeby sos polać na sałatkę przed samym podaniem. 
Smacznego








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.