sobota, 19 lipca 2014

Knedle z białego sera



W tak gorące dni idealna propozycja na obiad. Inspiracją był przepis z jednego z programów Ewy Wachowicz, ale oczywiście został on zmodyfikowany. Knedle przypominają w smaku kluski leniwe. W połączeniu z sosem wiśniowo porzeczkowym wyszły fantastycznie. Nawet nasz najmłodszy domownik zjadał je ze smakiem. 

Składniki na knedle:
400 g twarogu półtłustego, zmielonego
5 łyżek kaszy manny
ok 10 łyżek mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
100 g masła
2 łyżki cukru

Składniki na sos:
1 kg wiśni wydrylowanych
garść czerwonych porzeczek
cukier waniliowy
pół kisielu wiśniowego

Wykonanie:
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier, ucieramy na puszysta masę. Dodajemy ser, jajko, żółtko, kaszę i mąkę. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie odchodzić od ręki trzeba dodawać po trochu mąki, uważając jednak, żeby nie było jej za dużo, gdyż knedle wyjdą za twarde.Ciasto mimo wszystko powinno być lekko lepiące. Po wyrobieniu ciasta formujemy kulki. Dużym ułatwieniem będzie jeśli przy formowaniu knedli będziecie ręce obtaczać w mące, co spowoduje, że ciasto nie będzie się kleić do dłoni Do garnuszka wkładamy owoce, wsypujemy cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli potrawy nie będą jeść dzieci można dodać kieliszek alkoholu np. koniaku albo schery. Po zagotowaniu dodajemy kisiel i ciągle mieszając gotujemy. W dużym garnku gotujemy wodę i lekko ją solimy. Do zagotowanej wody wrzucamy knedle, lekko mieszamy. W momencie kiedy kluski wypłyną .na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze ok 4 min. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Jeśli zostanie Wam sosu idealnie nadaje się on do lodów, bądź tak jak my go zjedliśmy jako dodatek do pierogów z wiśniami,
Smacznego




4 komentarze:

  1. A co polecasz do knedli w wersji nieslodkiej, w sensie jaki sos?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy w takim wydaniu knedli nie robiłam, ale wydaje mi się, że fajnie by smakowały z sosem pieczarkowym albo z leczo tylko bez mięsa. Tak podawałam kiedyś tzw parowce, czyli kulki drożdżowe gotowane na parze. Można też zrobić sos na bazie mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów i innych warzyw. Chociaż osobiście dla mnie takie knedelki to na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedo, glupie pytanie, ale wole sie upewnic-kasze manna nieugotowana dodajesz, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, kasza ma być nieugotowana.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.