piątek, 25 lipca 2014

Zapiekanka warzywna



Kolejna propozycja na bardzo smaczny obiad. U nas jako główny posiłek, ale może też być to bardzo fajny dodatek do mięs. Zapiekanka wygląda tak samo pięknie jak smakuje.


Składniki:
1 mały bakłażan
1 duża cebula
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
1 duży pomidor
3-4 ziemniaki
parmezan
opakowanie małych kulek mozzarelli
masło
sól, pieprz
zioła prowansalskie





Wykonanie:
Ziemniaki obgotowujemy ok 5 min, tak aby były w połowie twarde, zostawiamy do wystygnięcia i kroimy w plastry. Pozostałe warzywa również kroimy w plastry o takiej samej grubości. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem winogronowym i układamy na przemian warzywa. Na wierzchu posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i obkładamy kilkoma kawałkami masła. Z parmezanu za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy wiórki i posypujemy nimi zapiekankę. Piekarnik rozgrzewamy do 180' i wkładamy do piekarnika na ok 30 min. Wyjmujemy zapiekankę i na wierzch układamy małe kulki mozzarelli i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera. Gdy ser będzie już rozpuszczony zapiekanka nadaje się do jedzenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.