wtorek, 15 lipca 2014

Sałatka ze szpinaku i malin




Kolejna kombinacja ze szpinakiem. Owoce świetnie nadają się do zieleniny, dlatego dziś wykorzystałam maliny. Niestety wadą malin jest obecność wielu małych pesteczek, co dla niektórych może być bardzo uciążliwe, nam to nie przeszkadzało. Jeśli natomiast jesteś jedną z tych osób, dla której będzie to uciążliwe przyrządzenie tej sałatki będzie kosztowało Cię więcej pracy.

Składniki:
opakowanie świeżego szpinaku
filiżanka malin
ocet balsamico
łyżeczka miodu
orzeszki pini

Wykonanie:
Myjemy szpinak i wkładamy go do miski. Maliny gnieciemy widelcem, wlewamy do nich 3 łyżki octu i słodzimy miodem, mieszamy. Jeśli natomiast nie tolerujesz pestek z malin, wsadź owoce do blendera, zmiksuj je i przecedź przez sito. Taki sos wymieszaj z octem i miodem. Polewamy szpinak powstałym sosem i posypujemy wcześniej uprażonymi i wystudzonymi orzeszkami. Jeśli sos macie bez pestek można dodać kilka całych malin dla smaku.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.