czwartek, 10 lipca 2014

Wiśniowe szaleństwo



Tak jak obiecałam jeszcze ciepłe i pachnące ciasto wiśniowe. Jak pachnie i smakuje nie da się opisać trzeba koniecznie upiec i samemu się przekonać. Kocham wiśnie pod każdą postacią począwszy od surowych owoców, kompotu, dżemu a kończąc na wiśniach w ciastach, ciasteczkach i wszystkich innych łakociach. Wiśnia jest idealnym składnikiem deserów ze względu na swój niepowtarzalny kwaskowaty smak. Dlatego też jak dostałam kiedyś przepis na to ciasto od mojej koleżanki nie zastanawiałam się ani chwili i jeszcze tego samego dnia ciasto było upieczone. Ciasto jest bardzo szybkie i nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, mogę się założyć, że uda się ono każdemu. Teraz kiedy jest sezon na wiśnie warto spróbować upiec je ze świeżych owoców, a w chwili kiedy na straganach nie będzie już wiśni możemy się nadal delektować smakiem tego ciasta, bo udaje się ono również z owoców mrożonych.

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
3/4 kostki masła
2 łyżki śmietany
1 łyżka oleju

Składniki na nadzienie:
1 kg wiśni wydrylowanych lub 2 opakowania wiśni mrożonych
3 łyżki kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
obligatoryjnie cukier do smaku

Wykonanie: 
Zagnieść szybko ciasto z podanych produktów. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i ugniatać je szybko do uzyskania jednolitego ciasta. Nie jest potrzebne ubijanie oddzielnie żółtek z cukrem, gwarantuje, że ciasto bez tego i tak będzie udane. Gdy ciasto będzie zagniecione wkładamy je do lodówki. W tym czasie Wydrylowane wiśnie wkładamy do garnka i gotujemy do momentu zagotowania. Jeżeli jest za mało soku dolewamy wody, w takiej ilości żeby udało się ugotować w tym płynie kaszę. Natomiast w sytuacji, kiedy mamy wiśnie mrożone tego płynu, który powstanie przy gotowaniu wiśni będzie za dużo, trzeba odlać nadmiar (ok pół filiżanki soku). Do garnka dodajemy kaszę i cukier waniliowy, ciągle mieszamy do momentu zgęstnienia wiśni. Jeśli uważamy, że wiśnie są za mało słodkie należy je dosłodzić do smaku. Tortownice smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wyklejamy cienko połową ciasta formę tak, żeby powstał brzeg ok 2 cm. Ciasto smarujemy białkiem i na to wykładamy wiśnie. Pozostałe ciasto rozwałkujemy i nakładamy na wiśnie zaklejając dokładnie brzegi. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 190'C ok 40 minut. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Ciasto można podawać z gałką lodów waniliowych lub z bitą śmietaną. Bez dodatków jest równie pyszne i gwarantuję, że zniknie bardzo szybko.
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli komentujesz anonimowo bardzo proszę podpisz się, żebym wiedziała jak mam się do Ciebie zwracać przy odpowiadaniu na Twój komentarz. Zawsze jest to milsza rozmowa jak wiemy jak zwrócić się do drugiej osoby. Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie.